Slik sjekker du om du kan ha blitt utsatt for overvåkingsjuks
NARKOOPPGJØRET er støttet av Fritt Ord
Her er sjekklisten du trenger for å gjennomgå din egen straffesak for å se om du kan ha blitt utsatt for politiets overvåkingsjuks. Du må ha tilgang til hele dokumentlisten din, med innholdsfortegnelse, for å gjøre dette. Jo flere punkt som stemmer med de faktiske forhold i din sak, jo større er muligheten for at du kan ha blitt utsatt for metodemisbruk fra politiets side:
1. Den offisielle forklaringen på at du ble tatt er at politiet gjorde et tilfeldighetsfunn, som realiteten er en hvitvasking av politiets inngang til saken.
2. Du ble tatt på fersken og tilsto for å få strafferabatt.
3. Du ble varetektsfengslet med brev og besøksforbud.
4. Du samtykket til at politiet kunne hente ut historiske trafikkdata fra ditt/dine telefonnummer/numre.
5. Finn dato og tidspunkt for pågripelse, varetektsfengsling, fengslingsmøte etc. Avblåste politiet aksjonen med å gå ut i pressen, og sørget for bevisforspillelse selv, mens du var isolert? Dersom pressen skrev om det, finn saken og noter deg tidspunkt for publisering.
6. I saksmappen søker du etter «Beslutning om utlevering av teledata». Sjekk om politiet har brukt hastekompetansen til tross for at du var isolert fra omverdenen.
7. Når politiet bruker hastekompetansen til «Beslutning om utlevering av teledata», skal rettens kjennelse alltid innhentes. Dersom rettens kjennelse mangler, er det sannsynlig at du har blitt utsatt for metodemisbruk. Du kan eventuelt ta kontakt med statsadvokaten for å få bekreftelse/avkreftelse på om kjennelsen finnes.
8. Utelukk om politiet har innhentet trafikkdata via Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) som vil bekrefte eller avkrefte om politiet har brukt denne muligheten til å innhente historiske trafikkdata.
9. Du har ikke fått vite (underretning) om det er blitt brukt kommunikasjonskontroll/romavlytting/dataavlesning mot deg.
10. Den personen som foretok bestillingen fikk latterlig lav straff sammenlignet med deg som tok imot Straffen for å bestille skal i utgangspunktet straffes på lik linje med den som mottar og iverksetter bestillingen.
Gå gjennom dokumentlisten og sjekk at alle dokumentene faktisk er vedlagt. Dersom noen mangler, bør du ta kontakt for å kreve disse utlevert.
Jeg er interessert i komme i kontakt med straffedømte som har komplett tilgang til saksmappen sin og som har funnet ut at det er sannsynlig at de er utsatt for metodemisbruk. Den aktuelle saken må være fra 2017 eller etter det på grunn av lovendringen med innføring av underretningsplikt som ble vedtatt i 2016.
Les mer:
Hvor mye flaks kan politiet egentlig ha?
Fritt frem for overvåkingsjuks
Jeg har lenge lurt på hvordan jeg skal kunne garantere kildevern i slike saker. Faktum er at det kan verken jeg eller andre journalister garantere slik systemet er i dag.
Jeg har imidlertid konkludert med at ettersom jeg nå vet hvordan politiet opererer, så vil de faktisk gjøre det enda verre for seg selv, og graver sin egen grav, dersom de krenker pressen rett til kildevern.
Dersom du likevel ønsker at jeg skal se på saken din, kan du ta kontakt på Signal på nummer 90506327.
Vil du støtte mitt arbeid?
Min nettavis er åpen og gratis for alle å lese ettersom det er den eneste måten å sikre fri informasjonsformidling som er idealet fastslått i Vær Varsom-plakaten. Jeg mottar ingen statsstøtte/pressestøtte og åpner heller ikke for annonsører for å unngå økonomiske bindinger. I de tilfellene jeg har fått økonomisk støtte i form av stipend, vil dette bli opplyst om i teksten.
De leserne som ønsker å bidra til at jeg kan fortsette arbeidet mitt, kan selv velge å støtte gjennom frivillig donasjon.
All slik støtte mottas med stor takknemlighet!